Knižní novinky 4/2011

11.07.2011 17:08

 

Knižní novinky duben 2011

 

A. R. Grillet:

Dům milostných schůzek

Záhadný hongkongský boháč Eduard Manneret byl nepochybně zavražděn. Pohnutky zločinu však zůstávají nejasné, stejně jako skutečná totožnost vraha a také osoba vypravěče, který se snaží rekonstruovat vše, co se toho večera odehrálo. Jednotlivá fakta se skládají v celek, který však sám o sobě představuje jednu velkou hádanku. Situace i osudy postav se propadají do sebe jako nekonečně se zmenšující, a přesto stále stejné čínské krabičky v záblescích zastaveného času, aby se pak děj dal znovu do zběsilého cyklického pohybu. Kolikrát krásná míšenka povede černého psa nočními ulicemi, kolikrát bude tento nebo jiný pes rvát šaty na těle dívky v tajném divadle Modré vily? Je to detektivka, nebo spíš příběh erotického poblouznění sira Ralpha Johnsona, který opakovaně projíždí tropickým městem v zoufalé snaze opatřit si peníze na vykoupení prostitutky Lauren? Autor si v duchu “nového románu” brilantně pohrává s klasickými vyprávěcími postupy detektivní a magazínové erotické prózy, tím neodolatelněji však čtenáře vtahuje do tajemného, obtížně definovatelného děje a dává mu pocítit ošidnost reality, jak ji známe, v míře, které dosáhla jen málokterá kniha tohoto žánru.

 

 

L. Groffová:

Příšery templetonské

Autorce se v debutovém románu úspěšně podařilo skloubit několik rozdílných rovin vyprávění a žánrů v jednotlivý čtivý celek s poutavým příběhem. Hlavní osu příběhu tvoří pátrání mladé hrdinky, vypravěčky Willie, po jejím biologickém otci. Mladá vědkyně se z osobních důvodů vrací do rodného města Templeton ve státě New York. Musí se vyrovnat s novou životní situací a konfrontovat se se svou matkou. Přitom popisuje poměry, které panují ve městě, navazuje na stará přátelství a známosti a řeší své osobní vztahy. Její příběh hledání vlastních kořenů je neoddělitelně propojen s dějinami města. Vyprávění ze současnosti doplňují pasáže z historie města od dob osídlení po současnost. Ukazuje se, že dějiny města jsou zatíženy množstvím tajemství, záhadných a dramatických událostí. Stále přítomné je téma záhadné příšery z Templetonského jezera. Děj knihy nabízí mimo jiné moderní a alternativní pohled na americké dějiny, to vše navíc v hávu čtivé prózy s detektivními prvky.

 

 

 

 

 

N. Gürsel:

Allahovy dcery

Kniha reflektuje autorův vztah k islámu. Od počátečního idealismu dospěl Nedim Gürsel ke kritickému pohledu na Muhammada i na jeho zjevení. Na prahu šedesátky se tak podle vlastních slov snaží vyrovnat se se svým vztahem k Bohu, a odpovědí je právě tento román, v němž se Muhammad stává kontroverzní literární postavou. Kniha obsahuje jak příběhy z autorovy současnosti a nedávné minulosti, tak příběhy ze života proroka Muhammada a arabské legendy z období počátku islámu. Muhammadův nárok na výsadní zastupování jediného Boha je konfrontován s fiktivní výpovědí tří předislámských ženských božstev, "Alláhových dcer". O těchto nejuctívanějších pohanských bohyních se Muhammad původně zmínil v Koránu (tzv. satanské verše), aby se smířil se svými odpůrci, ale později je zavrhl. Řada příběhů má silně erotický podtext, vyprávění čerpající z arabských legend nabývá charakteru žánru fantasy.

Pro svou nekonvenční interpretaci posvátných muslimských textů a literární zpodobení proroka Muhammada, které islám v jakékoliv formě přísně zakazuje, je autor v Turecku stíhán za "podněcování k nepřátelství, nenávisti a hanobení náboženství". Proti soudnímu stíhání Nedima Gürsela protestovala řada světových literátů. V roce 2009 byla Svazem tureckých nakladatelů Gürselovi udělena Cena za svobodu projevu.

 

 

S. Chwin:

Hanemann

V Gdaňsku, městě s tisíciletými dějinami, se vždy těsně stýkaly a často i prolínaly různé kultury, jazyky a náboženství. Chwin odhaluje především poměrně nedávnou minulost a stopy, které za sebou nechali němečtí obyvatelé Svobodného města Gdaňsk. O jednom z nich, jenž je ovšem fiktivní literární postavou, píše ve svém dosud nejlépe přijatém románu Hanemann (1995). V tomto mnohovrstevném díle autor vypráví příběh gdaňského profesora anatomie, který po smrti své životní lásky upadá do hluboké deprese, stává se "živou mrtvolou" bez chuti do života, pudu sebezáchovy a odvahy, zároveň však není ani schopen spáchat sebevraždu. Je svědkem mnoha dramatických událostí, včetně zničení Gdaňska na konci druhé světové války a převzetí města polskou správou. Veškeré dění však sleduje bez zájmu, jako by se ho netýkalo. Z letargie ho vytrhne až mladá žena, která se do města přistěhovala z východu bývalého předválečného Polska. Je stejným ztroskotancem a její pokus o sebevraždu, jemuž Hanemann zabránil, je zlomovým okamžikem v jeho životě.

Tento román byl velmi pozitivně přijat kritikou, získal mnoho prestižních ocenění a dnes je považován za vrcholné dílo polské prózy konce dvacátého století. Dosud byl přeložen do němčiny, švédštiny, ruštiny a angličtiny. Americký deník The Boston Globe vyhlásil anglický překlad Hanemanna za jeden z deseti nejlepších románů vydaných v roce 2004 v USA.

 

 

R. Ludva:

Stěna srdce

Na začátku příběhu je obyčejný zájem spisovatele Patrika Honzla o nevšední obrazy malíře Josefa Haly. Ten se po dlouhém pobytu v cizině, kde se proslavil, před pár lety usadil v tichosti i s rodinou nedaleko malého města na česko-moravském pomezí. Spisovatelovo zaujetí Halovými plátny se prudce zvýší ve chvíli, kdy se Patriku Honzlovi dostane do ruky interview, které s malířem otiskl americký týdeník Time. Hala se v něm zmiňuje o staré toskánské legendě, podle níž reálně existuje cosi jako tajemství obrazu - je zaznamenáno neviditelným inkoustem na gotickém obrazu ze 13. století, který je v majetku jednoho toskánského kláštera. V malířově vyprávění se pak odvíjí dramatický příběh plný nečekaných zvratů o cestě za tajemstvím obrazu i uměleckým úspěchem.

 

 

S. Nopová:

Dárek

Básnická sbírka o životě a nejenom o něm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X Terra Incognita

Thriller X Terra Incognita, pro některé spíše detektivka s nečekanou zápletkou, je čtením pro všechny, kteří milují napětí, exotické země, neotřelé hrdiny, nečekané překážky. Domy pod zemí, divoký a nebezpečný vrah, australská buš ožívá realisticky děsivými přízraky. Jde o život!

 

 

 

 

  

Pro práci zabíjet

Děj knihy Stanislavy Nopové Pro práci zabíjet je situován do malé politicky nestabilní země. Před volbami slibují usměvaví kandidáti nulovou kriminalitu, prosperitu a sociální jistoty pro všechny. Zvítězí, ale po volbách je všechno jinak… Ruší se tisíce pracovních míst, mizí lidé, objevují se hromadné hroby.

Nově vytvořený Ochranný program má být záchranou pro všechny, ale skutečnost je temná a nikdo se o skutečném poslání podivné organizace neodvažuje hovořit nahlas. Hlavní hrdina Johan se dlouho tváří, že se ho nová doba netýká. Dál cvičí, běhá, plave, pečuje o své dokonalé tělo jako dřív. Ale náhle je i on bez práce. Nejsou peníze, není na účty, není naděje, že se to změní a manželka Adriana je náročná a bezohledná. Johan obětuje dceru, zbaví se manželky, nedbá na přátele. Nebojuje s diktaturou, on chce přežít za každou cenu.

 

Toridi

Dobrodružná kniha pro děti. Osmiletá Češka Diana, japonská holčička Rieko a australský kluk Thomas prožívají většinu svých dobrodružství na pobřeží australského Sydney. Kniha je o krásném přátelství, které nezná hranice ani jazykovou bariéru.

 

 

 

 

 

 

 

 

Riskantní prázdniny

Boj o holý život může začít docela nevinně. Dlouho připravovaná prázdninová cesta osamělé turistky je poklidná jen chvíli. Stačil záblesk na obloze, lesklé oválné těleso nad obzorem, a všechno je náhle jinak. Anastasia, studentka z Brna, do tohoto okamžiku netušila, že zážitky na její výpravě předčí barvitou fantazii rodičů, kteří ji od dobrodružství zrazovali. Veškeré plány a přípravy byly zbytečné, protože nastala situace, s níž nemohl počítat vůbec nikdo. Najednou se ocitá sama uprostřed americké pouště, v rozbitém autobuse, s vědomím, že rodina a ani kamarádi neví, kde se nachází. Bude ji někdo hledat? Pokud ano, má šanci dívku zachránit? Jestliže se Anastasia dostane k lidem, budou ochotni uvěřit jejímu téměř šílenému vysvětlení?

 

 

 

 

 

 

Daiquirita

Hanka, žena středního věku s mírnou nadváhou utíká ze svého manželství s násilnickým mužem do světa. Hledá nové naplnění života v zahraničí, kde ji potkává řada neúspěchů a proher.

—————

Zpět